Bosnië en Herzegovina

Dans

ANIP "Veselin Masleša"

Bosnië en Herzegovina is een federatieve republiek in het zuiden van Europa, gelegen in het westen van de Balkan. Het land is met het vredesverdrag van Dayton opgedeeld in twee entiteiten: de Federatie van Bosnië en Herzegovina en de deelrepubliek Servische Republiek. Het land wordt bijna geheel door land omgeven, behalve bij de kustplaats Neum, waar circa 24 km kustlijn is met de Adriatische Zee.

CKUMD “Veselin Maslesa” Banja Luka werd in 1948 opgericht als een vrijwilligersorganisatie met als doel om jongeren te betrekken bij de traditionele volkscultuur en volkskunst (muziek, dans, liederen, klederdracht en oude traditie) en vervolgens andere vormen van culturele en artistieke activiteiten (drama, schilderkunst, literatuur enz.) te ontwikkelen. Vanaf het begin hebben de groepen en ensembles ongeveer 6 000 shows uitgevoerd, zowel nationaal als internationaal (in bijna alle Europese landen en sommige Aziatische en Afrikaanse), voor meer dan 6 000 000 toeschouwers!

De groep heeft een uitwisseling met de Nederlandse groep Kansemble. Deze groep zal tevens het podium van Op Roakeldais betreden tijdens de vrijdagavond show!