Puerto Rico

Dans

Guamanique

Puerto Rico, formeel een unincorporated territory van de Verenigde Staten, is gelegen in het oostelijk deel van de Caribische Zee. Het maakt deel uit van de Grote Antillen, en ligt oostelijk van de Dominicaanse Republiek, en ten westen van de Maagdeneilanden.

De oorspronkelijke bewoners, de Taíno’s noemden het eiland Borinquén wat Land van de dappere leider betekent. Toen Christoffel Columbus het eiland in 1493 ontdekte noemde hij het San Juan Bautista, naar Johannes de Doper. De hoofdstad kreeg de naam Ciudad de Puerto Rico dat Stad van de rijke haven betekent. Na verloop van tijd gingen schippers het hele eiland Puerto Rico noemen. Om verwarring te voorkomen werd de hoofdstad steeds vaker Puerto Rico de Puerto Rico genoemd en kreeg het later de naam San Juan, naar Johannes de Doper.

De bevolking van Puerto Rico is ontstaan uit groepen van voornamelijk Spanjaarden, Taíno-indianen, en Afrikaanse slaven. In vijf eeuwen is er een harmonieus mengsel van Spaanse, Taíno en Afrikaanse tradities ontstaan, maar de cultuur van de Spaanse kolonisten is altijd overheersend geweest. Guamanique is een vrolijke groep die de diverse traditionele, vaak opzwepende ritmes, van Puerto Rico zal tonen op het podium van Op Roakeldais. De swingende Plena, de ritmes van de Bomba of de prachtige kostuums van Seis chorreao.

¡Vive la magia de Guamanique!