Festival Op Roakeldais tweede bij verkiezing Ambassade van de Verdraagzaamheid 2020

Na een lange periode waarin er door iedereen gestemd kon worden kon afgelopen zaterdagmiddag eindelijk de verkiezing tot Ambassade van de Verdraagzaamheid 2020 plaatsvinden. Bij de nominatie, nog voordat de ernst en impact van Covid-19 bij iedereen duidelijk was, was het de bedoeling van de organisatie, de stichtingen Eén Land Eén Samenleving en Paleis van de Verdraagzaamheid (onder auspiciën van UNESCO Nederland), om de bekendmaking samen te vieren op een gala-avond in Amsterdam. Helaas werd al snel duidelijk dat zo’n bijeenkomst in deze tijd niet mogelijk zou zijn. Vandaar dat afgelopen zaterdag alle genomineerde organisaties zich vanuit hun eigen woonplaats voor de camera in een Zoom-meeting meldde voor de uitslag van de verkiezing.

Na een twee uur durend programma waarin alle genomineerden zich via een videofilm nog één keer konden presenteren en een presentatie van Martin van Engel namens UNESCO Nederland was het eindelijk tijd om de drie prijswinnaars bekend te maken. Dit gebeurde door Diet Gerritsen, naast een bekend actrice (Van Jonge Leu en Oale Groond) ook de dirigent van Multicultureel Wereldkoor Intervocaal, de Ambassade van de Verdraagzaamheid van 2019.

Terwijl de spanning om te snijden was in de studio, die Festival Op Roakeldais had opgebouwd in het thuishonk van de organisatie, en bij de vrijwilligers thuis achter de computer die allemaal mee konden kijken, kreeg Diet Gerritsen via sms van de organisatie de nummers drie, twee en één door.

Festival Op Roakeldais heeft bijna 30% van de stemmen weten binnen te halen. Daarmee is het internationale festival uit Warffum namens Groningen uiteindelijk op de tweede plaats geëindigd. Het Auni-toernooi, een multicultureel zaalvoetbaltoernooi uit Hengelo, ging er namens Gelderland met 34% van de stemmen met de titel Ambassade van de verdraagzaamheid vandoor.

De prijzen, naast een geldbedrag, een mooie oorkonde om trots aan de muur te hangen, worden komend weekend persoonlijk overhandigd bij de winnaars op locatie.