Chili (Paaseiland)

Dans

Grupo Akahanga

Akahanga: ‘Naam van een plaats in de buurt van de kust van Paaseiland’.

Chili is een land in Zuid-Amerika met als buurlanden Peru, Bolivia en Argentinië. Het ligt ingeklemd tussen de Grote Oceaan en de Andes. Chile is in de lengte een uitgestreken land en telt 2328 kilometer van het noorden naar het zuiden. Door de vele invloeden kenmerkt het vele traditionele dansen.

De groep Akahanga danst de dansen van Paaseiland, een van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld  Paaseiland is het eiland met de raadselachtige beelden in het oosten van de Stille Oceaan en hoort sinds 1888 bij Chili. Het gehele land staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst. Het interessante is dat de naam Paaseiland werd gegeven door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen, die op paaszondag, 5 april 1722, met drie schepen het eiland aandeed.

Enkele dansers van de groep zijn origineel afkomstig uit Paaseiland en mogen zichzelf daarom de Rapa Nui noemen, de naam van de oorspronkelijke bevolking. Momenteel wonen zij op het vaste land in de hoofdstad Santiago. Hier dragen zij de rijke traditionele dansen van Paaseiland met trots en volle energie over aan volgende generaties en performen zij  met veel succes op binnen en buitenlandse podia. De groep zorgt dat de dansen en muziek authentiek blijft en kan hierdoor naast het opzwepende ritme zelfs raadselachtig overkomen. Waan jezelf even op de mysterieuze eiland met Grupo Akahanga!