Jorge Gómez Silverio

Latin Night

Dansleraar van de dansschool El Son Cubano (Groningen) is Jorge Gómez Silverio. Jorge is geboren in Ciego de Avila (Cuba) en opgegroeid in Majagua. In Majagua zijn vele authentieke, traditionele boerendansen ontstaan zoals de papalote, el gavilan, el tumbantonio, zapato cubano, el punto guagiro, la caringa en vele andere muziek- en dansmanifestaties naar Cubaans gebruik.

Tijdens het grote carnaval van de muziek en tambores in Majagua werd reeds op 5-jarige leeftijd Jorges verlangen gewekt om te gaan dansen. Vanaf dat moment danste hij mee op alle traditionele feesten van de Bando Azul (blauwe band) en de Bando Rojo (rode band) welk iedere jaar in de maand november plaatsvinden.

Vanaf 7-jarige leeftijd danste hij mee op vele amateur optredens en mocht hij ook meedoen aan zijn eerste festival. Op zijn achtste danste hij mee op het mondiale XI festival de la Juventud y los estudiantes (Het XI Jongeren en Studenten Festival). Tot aan de start van zijn studie danste hij op verschillende nationale festivals. Vanaf 1985 tot 1990 studeerde Jorge aan de Escuela profesional de instructores de Arte “El Yarey”. Hij studeerde af als danser, choreograaf en leraar. Tijdens zijn studie danste hij op vele festivals en werkte hij mee aan vele films en folkloristische activiteiten.

Vanaf 1985 tot 1990 studeerde Jorge aan de Escuela profesional de instructores de Arte “El Yarey”. Hij studeerde af als danser, choreograaf en leraar. Tijdens zijn studie danste hij op vele festivals en werkte hij mee aan vele films en folkloristische activiteiten.

Van 1989 tot 2000 danste hij bij het Ballet Folklorico Cutumba in Santiago de Cuba alwaar Jorge’s functie eerste danser, leraar technica en choreograaf was. Dit internationale dansgezelschap is gespecialiseerd in AfroCubaanse dansen (zoals Yoruba, Carabali en Congo) en muziek en dans van de Oriënte, het zuidoosten van Cuba (zoals Son, Cutara (chancleta) en Conga). Met Ballet Folklorico Cutumba reisde hij naar vele internationale festivals in Europa en Amerika.

Sinds juli 2000 woont Jorge in Nederland. In het voorjaar van 2001 heeft hij voor de opening van restaurant, theater en nachtclub “Panama” in Amsterdam de Cubaanse dansshow “Havana Moon” geproduceerd. Hiermee kon hij ook Nederland zijn danstalenten laten zien.

Jorge geeft bij zijn dansschool El Son Cubano les in diverse Cubaanse dansen. Naast Salsa wordt er ook les gegeven in Son (de dans van waaruit later de Salsa is ontstaan) en inmiddels mag Jorge zich wel specialist noemen in de Son. Op vele festivals, bootcamps weet hij veel mensen enthousiast te maken voor deze mooie dans. In de lessen besteed Jorge naast het dansen ook veel aandacht aan de muziek zodat dansen en muziek een zijn.