Skip to content Skip to footer

China

LandChinaGroepHezheYimakan Folk Art GroupDatumjuni,2023LocatieOproakeldaisShare
HezheYimakan Folk Art Group

´Voor de eerste keer op Europees podium´

De groep Hezhe Yimakan Folk Art Group, afkomstig uit Zuidoost China, staat voor de eerste op een Europees podium en vertegenwoordigen één van de kleinste etnische groepen die China kent.

De Hezhens zijn een nomadisch volk dat voornamelijk leeft van jagen en vissen in de vlakte gevormd door de rivieren Heilong, Songhua en Wusuli in de provincies Tongjiang, Fuyuan en Raohe in de provincie Heilongjiang in het noordoosten van China. Hun taal, die behoort tot de Mantsjoe-Tungusische groep van de Altaïsche familie, heeft geen geschreven vorm. Voor de communicatie met buitenstaanders gebruiken ze de gesproken en geschreven Chinese taal.

De groepsleden zijn samengesteld uit volksartiesten en erfgenamen. Onder hen zijn er twee nationale erfgenamen van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.

Naast een magische stok die wordt gebruikt voor een speciale offer dans brengt de groep een eeuwenoud mondorgeltje die generatielang is gebruikt en wordt bespeeld op het moment zijn hun geliefden missen. Kortom een zeer speciale deelname voor Op Roakeldais.