Skip to content Skip to footer

Kroatië

LandKroatiëGroepFolklore ensemble Ivan Goran KovačićJaarjuni,2023LocatieOproakeldaisShare
Folklore ensemble Ivan Goran Kovačić

Kroatië is gelegen tussen Centraal-, Zuid- en Oost-Europa. Zijn vreemde vorm, die iets weg heeft van een halvemaan of een hoefijzer, zorgt voor vele buurlanden en lange grenzen: Slovenië, Hongarije, Servië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en via de Adriatische Zee ook Italië. De cultuur van Kroatië kent een geschiedenis die langer is dan de veertien eeuwen waarin de Kroaten het huidige Kroatië bewonen.

Het ensemble werd in 1948 opgericht als een van de eerste afdelingen van de gelijknamige Student Cultural and Artistic Society, onder auspiciën van de Universiteit van Zagreb. Dit met als doel de rijke culturele diversiteit van de Kroatische volks- en stedelijke tradities te behouden. Generaties “Goraniërs” hebben geleidelijk aan hun eigen identiteit bevestigd in het brede veld van de Kroatische cultuur, terwijl ze tegelijkertijd hun liefde voor tambura-muziek, dans en zang behouden, evenals de kostuums.

In de afgelopen jaren is de identiteit van de groep uitgegroeid tot trotse ambassadeur van Zagreb en staan zij op grote nationale en internationale podia. De groep heeft een compleet oeuvre van gechoreografeerde Kroatische dansen gecreëerd met een samenspel van prachtige liederen en muziek.