Skip to content Skip to footer

Oezbekistan

LandOezbekistanGroepNationaal Ballet van OezbekistanDatumjuni,2023LocatieOproakeldaisShare
Nationaal Ballet van Oezbekistan ‘Shodlik’

Oezbekistan is een land in Centraal-Azië dat grenst aan Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan. Het landschap bestaat voornamelijk uit woestijn met hier en daar een oase waar karavaansteden ontstonden ten tijde van de Zijderoute die tussen de 2e en 18e eeuw Oost-Azië en het Middellandse Zeegebied verbond.

De groep komt naar ons toe vanuit Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Dit prachtige ensemble heeft al meer dan 30 landen over de hele wereld bezocht. De groep is opgericht in 1936 met als hoofddoel om de Oezbeekse muziek te ontwikkelen en promoten door muziek, zang en kunst.

De cultuur van Oezbekistan is erg oud en verrassend divers. Het dankt zijn originaliteit aan de verbinding van vele etnische groepen op haar grondgebied en de fusie van gewoonten en kunsten van de vele volkeren die de Grote Zijderoute doorkruisten.

Elk grondgebied van Oezbekistan heeft zijn eigen kenmerken die zich manifesteren in kunstwerken, muziek of kleding. De dans, die de schoonheid van de Oezbeekse cultuur als geheel levendig verpersoonlijkt, is bijzonder expressief en heeft de nadruk op de complexe, demonstratieve handbewegingen en rijke gezichtsuitdrukkingen. De groep zal bijna alle regio´s uit het land laten zien tijdens Op Roakeldais.