Skip to content Skip to footer

Dansgroep uit Colombia annuleert, maar Festival Op Roakeldais haalt andere top deelname binnen!

De organisatie van Internationaal dans en muziekfestival Op Roakeldais is al maandenl bezig met alle voorbereidingen voor de 56ste editie van het festival, van 28 juni t/m 2 juli 2023 in Warffum. Afgelopen maart werden de plannen en landen gepresenteerd die gaan deelnemen aan het festival.

Dat het festival onderhevig is aan de ontwikkelingen wereldwijd is duidelijk. Enkele weken geleden ontving de organisatie het nieuws uit Colombia dat zij door de hoge inflatie niet in staat zijn om hun tickets te bekostigen en moest de groep nadat zij alles hadden geprobeerd, alsnog hun tour annuleren. “De tickets hadden een prijsstijging van bijna 100 procent en dat kwam uit op een jaarsalaris van een gemiddelde Colombiaan” aldus David Kloosterhuis, artistiek directeur van het festival.

De organisatie heeft jarenlange ervaring en een groot internationaal netwerk opgebouwd. Daardoor kwam zij er, na lang zoeken en contacten aanschrijven, achter dat er een prachtig ensemble uit Venezuela naar Europa komt. Venezuela, een prachtig land in Zuid Amerika, dat al jarenlang in sociaaleconomische en politieke crisis is. Daardoor is het vele jaren onmogelijk geweest om dansgroepen uit dit land te laten afreizen naar Europa. Door samenwerking tussen de aangesloten Franse CIOFF® (wereldorganisatie voor folklore festivals en dansgroepen) festivals o.l.v. Alain Labattut, directeur van festival Montignac hebben zij alle kosten kunnen dekken om de groep naar Europa te krijgen. Na lang onderhandelen en intensieve samenwerking is het gelukt om de groep een week eerder naar Europa en daarmee naar festival Op Roakeldais te krijgen. Hierdoor gaat een lang gekoesterde wens in vervulling” aldus David Kloosterhuis. . “Het uitnodigen van dansgroepen uit landen waar het niet vanzelfsprekend is om te reizen, en vrijheid te kennen, maakt het extra betekenisvol om hen een plek op het wereldpodium bij Op Roakeldais te geven.

Uit Maracaibo komt de dansgroep Fundacion Danzas Cantaclaro. Een kleurrijk gezelschap met prachtige kostuums en opzwepende ritmes die de diversiteit van de Venezolaanse cultuur laat zien. De dans wordt vergezeld door een volledig orkest met prachtige leadzangeres. Alleen daar kan je al urenlang naar luisteren. De organisatie is trots om de groep te verwelkomen. “Zo laat Op Roakeldais grenzen vervagen en geven wij iedereen een stem door zang, dans en muziek”

Leave a comment