Skip to content Skip to footer

Zuid-Afrika

LandZuid-AfrikaGroepAma ZebraDatumJuni, 2023LocatieOproakeldaisShare

Ama Zebra

´It´s in you hands to make of our world a better one for all´

Een mooie uitspraak van Nelson Mandela uit het land waar Ama Zebra vandaan komt. Ama Zebra is afkomstig uit de provincie KwaZoeloe-Natal in Zuid-Afrika, beter bekend als de stad Durban.

Durban werd voor de eerste keer aangehaald in de geschiedenis op kerstdag 1497, toen Vasco Da Gama er voet aan land zette op zijn tocht naar India. Hij noemde de stad Natal. In de 19e eeuw gaven de Britse kolonisten de stad een nieuwe naam, Durban. Ook de Nederlandse boeren, “De Voortrekkers” zijn er niet onbekend. Als laatste kwamen ook nog de Indiërs er een kijkje nemen. Ook deze stad was in de 20e eeuw opgesplitst in een blank en zwart deel door rassensegregatie tot het einde van de Apartheid.

Deze groep, die het ver wist te schoppen in het programma South-Africa’s Got Talent 2017, brengt traditionele Zulu dansen met een moderne twist en adembenemende zang mee naar het festival! Traditioneel werden deze dansen uitgevoerd bij overgangsrites, huldigingen en feestelijkheden. Ze worden gekenmerkt door ritmisch benen- en voetenwerk alsook soepele heupbewegingen.

Festival Op Roakeldais heeft tijdens hun deelname in 2019 een prachtig project opgestart waarin tijdens de scholendagen kleding door de basischolen is ingezameld voor leeftijdsgenoten in Durbun. Zo heeft de groep terug kunnen keren met koffers vol kleding en een cheque ten goede van hun achterban in Zuid Afrika.